Wanneer jij een website wilt oprichten, moet je een server vinden om de website op te laten draaien. Er zijn verschillende soorten servers, ieder gemaakt voor speciale doeleinden. Ben je benieuwd naar de verschillende soorten servers? Je leest het allemaal in dit artikel.

Wat is een server?

Een server is een verzamelnaam voor een computer of een programma. Er zijn dus twee soorten servers: een hardware server en een software server. 

Hardware server

Een hardware server is een fysiek apparaat, waar programma’s op draaien en verbonden is met het netwerk. Een hardware server wordt ook wel eens een host genoemd. Bij de computer in je huis, is de hardware server dat kastje met de aan/uit-knop. Aan deze kast staat je scherm, toetsenbord en muis verbonden. 

Software server

Een software server is een programma dat op een apparaat moet draaien (de hardware server). Deze software biedt een bepaalde dienst aan. Dit kan variëren van een programma om documenten in te schrijven, tot een programma dat waar je boekhouding in kunt bijhouden.

Verschillende doelen van servers

Er zijn een heleboel servers die allemaal voor andere doeleinden gebruikt worden. Zo heb je een webserver, ook wel web hosting genoemd, en dat is de server waar jouw website op draait. Deze server zorgt ervoor dat jij 24/7 in de lucht blijft en zal in goede handen het verkeer opvangen. Er zijn bijvoorbeeld ook mailservers, die al het mailverkeer regelen.

Een webserver uitkiezen voor je bedrijf

Wanneer jij een website hebt of wilt oprichten, zijn er een aantal zaken die belangrijk zijn voor de keuze van de web host. Één van die zaken is verkeer. Een website dat veel wordt bezocht moet een sterke server hebben die dat verkeer aankan. Krijg dus inzicht van je gemiddelde maandelijkse verkeer. 

Daarnaast is het belangrijk voor de keuze van de web host, of jouw website alleen informatie bevat of dat er sprake is van een webshop. Wanneer het mogelijk is om dingen aan te schaffen op jouw website, dan is een server met een uptime garantie cruciaal. Uptime geeft aan dat de server naar behoren werkt. Is dit niet het geval en werkt de server niet meer, dan heet dat downtime. Bezoekers kunnen dan niet op jouw website komen, waardoor jij inkomsten misloopt.

Regel alles zelf op afstand met een cloud server

Je hebt er vast wel eens van gehoord, een cloud server. Een cloud server is een server dat “zweeft’’. In plaats van een hardware server waar één of meerdere software op draaien, is de server nu virtueel; een Virtual Private Server (VPS). Een cloud brengt een heleboel mogelijkheden met zich mee, ten opzichte van fysieke servers. Zo kun je bijvoorbeeld met een cloud server zelf de touwtjes in handen houden. Doordat het virtueel is, is er een dashboard waarin jij zelf je cloud kunt personaliseren! Denk hierbij aan het opschalen of afschalen van opslag. Zo hoef jij nooit meer na te denken of je server wel genoeg capaciteit heeft.