Wil jij een huis kopen voor een eerlijke prijs?Dat kan tegenwoordig met gemak. De praktische en hapklare tip in dit artikel gaan jou hierbij helpen. Wil je het weten? Lees gauw verder!

Is een huis een goede investering?

Een woning kopen is geen hogere wiskunde; ondanks dat er wel grote getallen en rekensommen bij te pas komen. Het kost wat, maar het levert nog meer op. Al jaren groeit de waarde van vastgoed in een redelijke stabiele groei. Tuurlijk, tijdens de markt crash van 2008 kelderden de marktprijzen aanzienlijk. Maar nog geen 10 jaar later klommen de prijzen naar nieuwe pieken. En daarnaast: 2008 was niet de eerste keer dat de huisprijzen inzakte. De historische gegevens tonen aan dat degene met een lange adem, wint. Tenminste in termen van woningwaardestijging. We hebben zojuist vastgesteld dat het kopen van een huis een goede investering is. De volgende stap is om een woning aan te schaffen. Je wil waarschijnlijk niet teveel betalen voor je woning; dat is logisch. Ik vertel je in de volgende paragraaf hoe je dit voorkomt.

Hoe bepaal je de woningwaarde?

Het vaststellen van de woningwaarde is een cruciaal aspect, want voor je het weet ben je tienduizenden euro’s lichter.  Als je dit wil voorkomen, zijn er enkele stappen die je kunt nemen. Vroeger was de voornaamste stap om gelijk naar in woningtaxateur toe te stappen. Maar tegenwoordig hoeft dat gelukkig niet meer. Er zijn stappen die minder tijd, geld en moeite kosten. De waarde van een woning controleren, kan tegenwoordig digitaal. Ja, echt waar!Er bestaan websites die alle historische gegevens bijhouden van alle woningaankopen en WOZ-waarden. Je voert deze websites de gegevens van het gewenste adres. En voilà. Je hebt een onderbouwde woningwaarde.

Voor de duidelijkheid:

Dat betekent niet dat je geen woningtaxateur meer nodig hebt.

Dit systeem is voornamelijk voor de eerste zoektocht. Bijvoorbeeld: voor als je een woning tegenkomt bij een makelaar en je weet niet zeker of de prijzen kloppen. Dan vul je de gegevens in en een rapport komt eruit. Probeer het zelf zou ik zeggen.

Het geheim van makelaars en investeerders

Makelaars wereldwijd maken al jaren lang gebruik van deze technieken. Ze gebruiken computer programma’s om in te schatten of het slim is om een woning te kopen of niet. Ze kopen massaal de meest rendabele woningen op en wat er over blijft, dat is voor de particulieren kopers. Het klinkt krom en dat is het ook. Maar dat is wel hoe het gaat. Blijkbaar werkt het goed voor dit soort bedrijven, dus waarom zou het niet ook goed kunnen werken voor een particulier?

Er is een oud Engels gezegde dat luidt:

If you can’t beat them; join them.

Dat betekent letterlijk: als je niet van hen kunt winnen, sluit je dan bij hen aan. Experimenteer en controleer zoveel woningen als je wil, totdat je iets tegenkomt dat je interessant vindt. Hopelijk heb je wat aan deze tip gehad! In het kort: controleer je woningwaarde online en kom erachter of jouw investering een waardevolle investering is. Controleer het snel!