Jonge jaren

De ontwerpen van Kenzo Takada gaan al heel wat jaren mee. Nog steeds een geliefd en eigentijds merk. Geboren in 1939 in Japan, was vaak te vinden met de magazines van zijn oudere zussen in handen. Op de modeacademie in Tokyo won hij al snel een prijs voor het beste ontwerp. Hij was daar als een van de eerste mannen gaan studeren. Na zijn studie ging hij aan de slag als ontwerper van meisjeskleding en ontwierp maar liefst zo’n 40 (!) looks per maand. Bij gebrek aan geld kocht hij op de vlooienmarkt stoffen. Kenzo naaide de verschillende gekleurde lapjes aan elkaar en voilá, zijn stijl was geboren. Vanzelfsprekend gaat de kleding mee met de tijd.

Sommige kenmerken zijn er al heel lang. De tijger bijvoorbeeld. Een collectie zonder dit bekende Kenzo beeldmerk is simpelweg niet voor te stellen. Shop je een item van Kenzo, dan geef je niet alleen jezelf een cadeau, maar draag je ook bij aan een betere wereld. Zo zet Kenzo zich samen met Blue Marine Foundation in tegen de vervuiling van de oceanen en overbevissing. De keuze voor dit goede doel lijkt heel logisch gezien het feit dat zijn geboorteland bestaat uit bijna 7000 eilanden in de oceaan!

Vogue

Terug naar 1971, de Amerikaanse Vogue voorspelde toen dat de smock-tentjurken, oversized-tuinbroeken, Kenzo’s ongebruikelijke schoudervormen en verbrede mouwen de nieuwe trend in Parijs zouden worden. Hij liet zien dat de Japanse traditionele kledij samengesmolten kon worden met vernieuwend stofgebruik. Terwijl zijn creaties in Parijs, waar hij naar toe verhuisd was, meer en meer aandacht en populariteit kregen, kwam de doorbraak met een geel satijnen shortje in ‘Vogue’s Own Boutique’. Problemen met het woord Jungle Jap, zo heette zijn winkel en atelier in Parijs leidde tot het label “Kenzo”. Het woord Jap werd als denigrerend bestempelt.

Het bedrijf bleef echter hetzelfde, maar kreeg wel een andere schrijfwijze: “J.A.P.” De rest is geschiedenis. Kenzo Takada is zelf inmiddels met pensioen maar het modehuis gaat verder, net zoals dat met andere modehuizen is gebeurd. Chanel bijvoorbeeld. Bij Kenzo kan je voor een complete outfit terecht, shirt, sweaters, etc. maar ook de bijpassende sneakers. Lage sneakers, hoge sneakers of espadrilles, niks is voor Kenzo te gek! Ga je voor stoer? Kies de hoge sneakers van Kenzo en combineer deze met een stoere jeans en een trui. Liever een rustige outfit? Kies een simpele polo en combineer deze met lage witte of zwarte Kenzo sneakers. Naast de tijger is het oog een veel gebruikte print. Je vindt deze op shirts en sweaters. Rustiger met alleen subtiele verwijzingen naar het logo kan ook.