Tegenwoordig heb je condoom is alle soorten en maten, maar wist je ook dat vroeger de oude Egyptenaren al een condoom gebruikten? Toen der tijd werden de condoom gemaakt van schapendarmen. In dit artikel krijg je nog meer leuke en interessante weetjes te lezen over de condoom.

 

Wist jij..

  1. Ondersteboven

Mocht je het idee hebben dat de condooms niet doet wat hij moet doen, en dat is jou beschermen tegen een SOA en zwangerschap, dan komt dat meestal doordat de condoom verkeerd wordt gebruikt.

  1. De inhoud

In een condoom past ongeveer vier liter vocht..

  1. Vrouwencondoom

Niet alleen mannen kunnen een condoom gebruiken, er bestaan ook vrouwencondooms. Dit voorbehoedsmiddel is voor 95% betrouwbaar, maar de meeste vrouwen hebben toch liever dat de man een condoom gebruikt. Het vrouwencondoom wordt hierdoor vrijwel niet verkocht.

  1. Soldaten

Het Amerikaanse leger gebruiken condooms niet alleen voor tijdens de seks. Soldaten rollen vaak een condoom over hun geweer om te voorkomen dat er vuil en zand in de loop komt.

  1. Extra veilig?

Het dragen van een dubbele condoom is niet veiliger. Het lijkt misschien veiliger om twee condooms over elkaar te gebruiken, maar in theorie maakt dit de seks juist onveiliger, doordat de twee lagen rubber over elkaar schuren. Hierdoor is de kans groter dat de condoom(s) scheuren.

  1. Houdbaarheidsdatum

Net als bijvoorbeeld yoghurt heeft een condoom een houdbaarheidsdatum. Tip: bewaar ze op een droge plaatst. Je kan ze dan twee tot drie jaar bewaren.

  1. Nederlandse condooms

In Nederland worden ieder jaar ongeveer 30 miljoen condooms verkocht. Dit zijn gemiddeld twee condooms per persoon.

  1. Wereldwijd condoomgebruik

Per jaar worden er meer dan 4 miljard condooms gebruikt. Hiervan word een groot gedeelte van de condooms in smaak aardbei verkocht. De Braziliaanse overheid is de grootste afnemer van condooms. Het land deelt de condooms jaarlijks uit tijdens carnaval.

  1. Dunne vs dikke condooms

De diktes in condooms schelen niet veel met elkaar. Een normale condoom is 0,7 mm dik, een dunnere condoom is 0,065 mm dik en de dunste condoom heeft een dikte van 0,058 mm. Ondanks dat de verschillen niet zo groot zijn, voel je wel degelijk verschil.

Dunne condooms zijn net zo veilig als normale condooms. Bijna elke condoomfabriek heeft wel een apparaat die de condooms testen en daarbij kijken of ze wel aan de juiste eisen voldoen.

  1. De juiste condoom

Een heleboel mensen denken dat de afmeting van de condoom wordt bepaald aan de hand van de lengte van de penis, maar dat het gaat om de omtrek. Om een goed passend condoom te hebben, moet de condoom niet te strak of los zitten. Mocht je de juiste maat niet weten, dan kan je aan de hand van twee websites erachter komen wat jouw maat is: www.MeasureYourPenis.today of www.MeetJePenis.nu.

  1. Oeps, ik heb een SOA!

Elk jaar lopen in Nederland circa 110.000 mensen een SOA op. Ruim de helft van de SOA besmettingen (60%) vinden plaats in de leeftijdscategorie van 15-30 jaar. Gemiddeld wordt één op de tien jongeren voor zijn/haar 25e jaar besmet met een SOA.

  1. Condooms bewaren in een portemonnee

De kwaliteit van een condoom kan verslechten door temperatuurswisseling en druk. Denk bijvoorbeeld aan de momenten dat er op een portemonnee wordt gezeten of dat je in een warme, overvolle trein zit.