Een echte klusjesman heeft ‘m in huis: de decoupeerzaag!

Wat is een decoupeerzaag?

Een decoupeerzaag is een multifunctionele zaag die kan worden ingezet voor veel doe-het-zelf klusjes. De decoupeerzaag is voornamelijk geschikt voor de wat kleinere klusjes, voor bijvoorbeeld het uitzagen van vormen, hoeken afronden, of dingen op maat zagen. Voor het grotere recht-toe-recht-aan zaagwerk, is het verstandiger een andere soort type zaag te gebruiken.

Waarom zo’n bijzondere zaag?

De decoupeerzaag is de meest veelzijdige van alle zagen. Je kunt er zowel in rechte lijnen als in bochten heel nauwkeurig mee zagen. Zeker voor het zagen in bochten is de decoupeerzaag beslist de beste optie. Decoupeerzagen kunnen werken met een grote variëteit aan zaagbladen, afgestemd op materiaal, nauwkeurigheid, snelheid en bochten. Voorbeelden van materialen die deze zaag aankan, zijn hout, plastic, gipsplaten, gelamineerd plaatmateriaal en zelfs keramische tegels.

Soorten decoupeerzagen.

Er zijn vijf verschillende soorten decoupeerzagen, die geschikt zijn voor verschillende klussen. Je moet bij een decoupeerzaag dus letten op; het schachttype, de tandzetting, Line, breedte en het materiaal. Het schachttype zegt iets over hoe de decoupeerzaagjes moet worden bevestigd aan de decoupeerzaag. Er zijn twee types, de T-schacht en de U-schacht. De U-schacht is het meest voorkomende, deze heeft een U-vormige inham, waar de T-schacht meer twee uitsteeksels heeft.
De tandzetting zegt iets over de tandjes van de zaag. Je kunt er drie onderscheiden; de positieve, neutrale en negatieve tandzetting. De Line zegt iets over de kwaliteit van de scherpte van de zaag, en de breedte over de souplesse van de zaag. De decoupeerzaag moet soepel zijn om vormen te volgen. En materiaal is natuurlijk belangrijk om te weten, voor je begint met zagen. Anders beschadig je nog je decoupeerzaag!
Daarnaast moet je goed de hoeken weten van het object dat je met de decoupeerzaag te lijf gaat. Wil je snel zagen? Dan kan je het beste een decoupeerzaag met een positieve hoek nemen. Er komen wel veel splinters aan de bovenzijde van.
Bij een neutrale hoek wijzen de tandjes niet naar boven of onder, maar naar voren. De tandjes staan recht op het materiaal. Dit komt wel minder voor.
Bij een negatieve hoek, wijst de zaag naar het materiaal toe. De zaagsnelheid is lager, maar de kans op splinters dus ook. Je moet ook meer kracht zetten, anders buigt de decoupeerzaag sneller naar boven.
Nu je alle informatie weet, kun je aan de slag met jouw decoupeerzaag!