De Coronawet is praktisch een feit en verwacht wordt dat de eerste verplichting voor het dragen van een mondkapje in december dit jaar kan worden uitgesproken. Het is natuurlijk niet zeker of de overheid hier ook gebruik van zal maken en dat zal grotendeels afhangen van de situatie in Nederland op dat moment en het gedrag van de bevolking. Als iedereen zich goed aan de basisregels houdt is het in principe niet nodig om het mondkapje verplicht te maken. Wat kunnen we dan verwachten van deze Coronawet?

Mondkapje in het OV zal blijven

Het is al sinds juni verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en dat zal ook nog wel even zo blijven. De basisregels kunnen in de trein, de bus, de tram of de metro niet worden opgevolgd en dat betekent dat er extra maatregelen nodig zijn. Als iedereen een niet medisch mondkapje op heeft, dan worden ook die situaties een stuk veiliger. Deze regels gelden overigens niet alleen voor het openbaar vervoer, maar alle voertuigen die je van A naar B brengen.

Mogelijke verplichting in openbare ruimten

De situatie waarin de overheid mogelijk het dragen van een mondkapje verplicht zal maken is in openbare ruimtes. Momenteel zijn alle horecagelegenheden dicht, maar met deze verplichting kunnen die weer open. Net als je met een mondkapje weer van het openbaar vervoer gebruik kunt maken, kun je dan ook weer uit eten of een drankje drinken met familie en/of vrienden. Verwacht wordt dat je dan je mondkapje af mag doen als je aan tafel zit en op moet doen als je rond gaat lopen. Dit werd voorheen al streng geadviseerd, maar als dit en verplichting is, dan weet je zeker dat iedereen zich er aan houdt.

Wat zijn openbare ruimtes?

Met openbare ruimtes bedoelen we gebouwen waar je zo naar binnen mag stappen. Dit zijn de winkels, de horecagelegenheden, de banken, de musea, de bibliotheken, de parkeergarages, de kappers, enzovoorts. Je doet dan een mondkapje op voordat je naar binnen gaat en deze mag weer af als je weer buiten staat. Vergeet niet dat je je kapje nadat je deze afzet niet opnieuw kunt gebruiken, dus het beste houd je hem op totdat je gedaan hebt wat je wilde doen. Daarna doe je je wegwerp kapje bij het afval en neem je je stoffen kapje mee naar huis om te wassen.

De basisregels blijven van groot belang

Het feit dat je een mondkapje draagt betekent niet dat je de basisregels niet meer op hoeft te volgen. Deze regels – de naam zegt het al – vormen de basis bij het gevecht tegen de verspreiding van het virus en de mondkapjes zijn daar een aanvulling op. Werk dus zoveel mogelijk van huis, ga druktes niet in, schud geen handen, maak bij klachten een afspraak voor een corona test, houd afstand en was je handen regelmatig. Het wordt voor het virus dan al aanzienlijk lastiger om overgedragen te worden. Doe daar een mondkapje bij en je helpt Nederland deze situatie te overwinnen.