Goed nieuws: we worden gemiddeld allemaal ouder. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat we op tijd met pensioen kunnen gaan en dan ook een mooi leven hebben. Er zijn een aantal zaken van belang om een goed pensioen te hebben om zo op de oude dag alles te hebben wat je nodig hebt. We kijken graag naar de opties. Laten we een aantal tips delen.

De AOW

Wanneer de pensioengerechtigde leeftijd bereikt wordt hebben we recht op AOW. Het is een relatief klein bedrag wat de basis is van het pensioen op latere leeftijd. Het is prettig om het bedrag te ontvangen. Vaak is het voldoende voor de minimale uitgaven. Het is daarnaast prettig om een aanvullend pensioen te hebben.

Een aanvullend pensioen

Dit deel van het pensioen krijg je wanneer je een baan hebt gehad. In een pensioenfonds heb je dan een deel van dit aanvullende pensioen opgebouwd. Het is prettig om dit uitgekeerd te krijgen op het moment dat je met pensioen gaat. Het is belangrijk om dit goed te verzorgen als het mogelijk is. Je moet er wel een baan voor hebben natuurlijk. Alleen dan worden er namelijk pensioenpremies opgebouwd.

Zelf voor aanvullingen zorgen

Vervolgens is het ook goed om zelf te zorgen voor aanvullingen op de AOW en het pensioen. Pensioenbeleggen is een goede en slimme set. Het is mogelijk om in fondsen geld te beleggen. Ook kan men direct in aandelen geld beleggen. Het is prettig om geld te beleggen met een gezond rendement. Vervolgens is het mogelijk om het geld op te nemen wanneer het nodig is. De combinatie van de verschillende vormen van pensioen zorgen ervoor dat je een zeer mooie oude dag kunt hebben. Uiteindelijk is dat natuurlijk het belangrijkste: Een onbezorgd pensioen.